6 faktov o glukózovo-fruktózovom sirupe, ktoré vás prekvapia

cover glukozovy sirup

Sladidlo, ktoré sa bežne vyskytuje v sladkých nápojoch, dezertoch, keksíkoch, ochutených jogurtoch, džemoch či niektorých raňajkových cereáliách. Viete o ňom všetko?

Glukózovo-fruktózový sirup – hovorí sa mu aj izoglukóza – je sladidlo bežne používané v rôznych potravinárskych výrobkoch. Používa sa namiesto cukru alebo v kombinácii s ním a má to niekoľko dôvodov. Spísali sme 6 faktov, ktoré by ste o izoglukóze mali vedieť.

  • 1. Má podobné zloženie ako obyčajný kuchynský cukor

Stolový cukor sa skladá z glukózy a fruktózy v pomere 50:50. Glukózovo-fruktózový sirup môže mať premenlivý pomer týchto dvoch jednoduchých cukrov. Izoglukóza vyrobená v EÚ zvyčajne obsahuje  42% fruktózy, v USA je to 55% fruktózy, zvyšok je glukóza.

  • 2. Obsahuje 4 kalórie na gram, rovnako ako cukor

Mnoho ľudí verí mýtom, že izoglukóza je kalorickejšia ako cukor a spôsobuje obezitu. Obe sladidlá však obsahujú približne štyri kalórie na gram. Ak priberáte, tak len preto, že prijmete viac kalórií, než spálite.

  • 3. Jeho sladkosť sa dá regulovať

Zaujímavou skutočnosťou o glukózovo-fruktózovom sirupe je, že keď sa extrahuje zo škrobu, výrobcovia môžu množstvo fruktózy regulovať. Vedia teda podľa potreby ovplyvniť to, či bude sirup rovnako, alebo menej sladký ako bežný cukor.

  • 4. Je ľahšie použiteľný než cukor

V niektorých potravinách je jednoduchšie používať sirup, pretože je na rozdiel od kryštálového cukru tekutý a ľahšie sa tak zmieša s inými zložkami v nápojoch, krémoch, džemoch, zmrzlinách či v iných potravinách.

  • 5. Vyrába sa najmä z kukurice

Ako zdroj škrobu na výrobu izoglukózy sa používa najmä kukurica, no v posledných rokoch sa začala využívať aj pšenica. Ide teda o prírodné sladidlo, rovnako ako klasický cukor z cukrovej repy, či trstiny. Zrná sa najprv rozomelú, oddelí sa škrob a pridajú enzýmy. Tie premenia časť glukózy v ňom obsiahnutej práve na fruktózu. Výsledkom celého postupu je hustý číry sirup.

  • 6. Jeho výroba má svoju tradíciu aj na Slovensku

Neďaleko od Trnavy v dedinke Boleráz sa nachádza závod, ktorý je na trhu popredným výrobcom kukuričného škrobu. Po privatizácii v roku 1993 sa svojimi výsledkami a kvalitou výrobkov dostal do medzinárodného povedomia. V mnohých sladených nápojoch v našich obchodoch preto nájdete práve slovenský sirup z domácej kukurice.

 

Aby sme si to zhrnuli, výživové aj chuťové vlastnosti glukózovo-fruktózového sirupu sú takmer identické s cukrom. Používa sa hlavne preto, že vo forme sirupu sa ľahšie spracuje pri výrobe nápojov, krémov či zmrzlín.

Ak sa ho obávate, kvôli vplyvu na vašu hmotnosť – nemusíte. Podľa tejto vedeckej štúdie nie je pri rovnakom kalorickom príjme rozdiel medzi nápojmi s rôznych podielom fruktózy.

Priemerný dospelý človek by mal denne prijať približne 2000 kcal denne. Ak sa k tomu budete aj dostatočne hýbať, môžete si bez obáv osladiť život 🙂

Twitter