6 faktov o stévii, o ktorých ste netušili

Nemá kalórie a je 300x sladšia než cukor. A týchto 6 vecí ste o nej určite netušili.

Stévia je nekalorické sladidlo 200 až 350x sladšie než cukor. Používa sa v jedlách a nápojoch vhodných pre diabetikov a ľudí, ktorí si strážia príjem kalórií. Používanie stévie v potravinárstve je relatívne nové. Aspoň teda v Európe.

Kým napríklad aspartám alebo sacharín vznikli v laboratóriách, stévia pochádza z rastliny

  1. 1. V EÚ sú glykozidy steviolu – tak znie odborný názov sladidla – schválené od roku 2011, Japonsku ich však používajú už desaťročia, v Južnej Amerike minimálne 1500 rokov. Stévia pochádza z oblasti na hraniciach Paraguaya, Argentíny a Brazílie, kde ju pôvodní obyvatelia používali na sladenie.

 

  1. 2. Stévia je síce sladká, no nespravia sa vám z nej kazy. Cukor sa v ústach rozkladá na kyseliny a keď zanedbáte ústnu hygienu, môžete si poškodiť zubnú sklovinu. Stévia sa na tieto kyseliny nerozkladá a tak vašim zubom neškodí.

 

  1. 3. Domáce koláče pečené so stéviou môžu byť bledšie. Ak si chcete pochutnať na zákuskoch, no chcete ušetriť kalórie, stévia vám pomôže. Cesto bežne počas pečenia hnedne aj vďaka karamelizácii cukru, ktorý sa v ňom nachádza. Stévia však nekaramelizuje a preto môže cesto byť o čosi bledšie, než ste zvyknutí.

gif pecenie cupcakes

 

  1. 4. Zatiaľ neboli zaznamenané alergické reakcie. Je to totiž vysoko čistený extrakt, v ktorom zo samotnej rastliny nezostávajú žiadne alergény. Každé sladidlo je podrobované mnohým testom a klinickým štúdiám pred tým, než pôjde do predaja. A všetky štúdie prišli k rovnakému záveru – stévia je absolútne bezpečná.

 

  1. 5. Stévie je 240 druhov, avšak iba jeden z nich má sladké lístky. Konkrétne je to Stevia rebaudiana. Patrí do čeľade astrovitých, takže jej príbuzné sú napríklad čakanka či púpava.

 

  1. 6. Je to krík a teda má aj kvety. Vyzerajú takto:

kvet stevia rebundana

Aj vďaka stévii si môžeme vychutnávať nové nápoje so zníženým množstvom kalórií alebo úplne bez nich. Pozrite si krátke video, ktoré hovorí o inováciách na poli nealko nápojov:

Twitter